ANNONS
ANNONS
jordgubbar-unsplash-blockchain

Spårbara blockkedje-gubbar på rättvist sätt

När utvecklarna blir fler och blockkedjeteknikens versatilitet börjar visa sig – då kan framtiden vara här tidigare än många tror.

En rapport från Axfoundation och IBM visar stora möjligheter att utveckla och använda blockkedjor för uppföljning av sociala villkor i produktion. SKL Kommentus, som delägs av Sveriges kommuner, menar att dagens system för att följa upp avtal har flera problem med spårning och arbetssätt, och framhåller blockkedjetekniken som en potentiell lösning för hela industrier, rapporterar Upphandling24.

”Tekniken kan naturligtvis inte garantera att all information som läggs upp i en blockkedja är korrekt, då principen skräp in skräp ut gäller. Men det finurliga är att då information som läggs upp i en blockkedja inte går att manipulera i efterhand, så kan man alltid se vem som lagt upp informationen vilket hjälper oss i vårt arbete med att följa upp de hållbarhetskrav vi ställt i våra upphandlingar”, säger Peter Nohrstedt, hållbarhetschef  vid SKL Kommentus Inköpscentral.

I ett första test ska en jordgubbsodling i Marocko använda blockkedjor för dokumentation av arbetstider. SKL Kommentus säger att om tekniken utvecklas kan den ge mervärde i upphandlingar för leverantörer som kan visa ”spårbarhet”, och som kan garantera hög kvalité och schyssta sociala villkor längs produktionslinjen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS