ANNONS
ANNONS
zuckerberg-photo-facebook

BBC: Zuckerberg tänker lansera valuta i vinter

Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg ska ha träffat Englands riksbankschef för att diskutera förutsättningarna för en egen kryptovaluta knuten till traditionella valutor.

Det är brittiska public service-tjänsten BBC som publicerar uppgifterna om mötet mellan Mark Zuckerberg och Bank of Englands chef Mark Carney. Det ska ha ägt rum i april. Facebooks sägs ha kommit långt i planerna för en lansering av sin egen kryptovaluta, i runt tolv länder under första kvartalet 2020. Internt har den betecknats Globalcoin.

Pratar med Western Union

Enligt BBC har Facebook även sökt råd om operativa och juridiska frågor från USA:s finansdepartement, samt diskuterat med den globala betalningsförmedlaren Western Union hur betalningar skulle kunna hanteras av personer som saknar bankkonton.

Facebook äger även meddelandetjänsten Whatsapp och den sociala medieplattformen Instagram.

ANNONS
ANNONS

Vill hålla värdet stabilt

Facebooks projekt kring blockkedjebaserade betalningar har blivit känt som Project Libra. Enligt uppgift vill Facebook etablera ett så kallat stablecoin. Termen innebär att mängden utställda mynt motsvaras av centralt hållna tillgångar i traditionella valutor så att värdet kan garanteras och valutakurssvängningarna typiskt sett blir mindre än hos rena kryptovalutor såsom bitcoin.

BBC återger även uppgifter från Wall Street Journal om att Facebook för diskussioner med näthandlare som är tänkta att lockas av möjligheten till minskade betalningsavgifter.

Till bakgrundsbilden hör att Facebook redan 2014 rekryterade betaltjänsten Paypals chef David Marcus till att leda Facebooks meddelandetjänst Messenger, och att han i fjol fick ansvaret för Facebooks blockkedjeverksamhet.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS