ANNONS
ANNONS
pengar-som-i-investering-i-usc-betalplattform

Banker storinvesterar i betalplattform

Motsvarande en halv miljard kronor satsas av en rad internationella bankjättar för att de kanske redan nästa år ska kunna betala med olika valutor via en blockkedjeplattform kallad Fnality, uppger källor till Reuters.

Initiativet har vuxit ur ett samarbete mellan banken UBS och det Londonbaserade blockkedjeföretaget Clearmatics. Det presenterades första gången redan 2015, och har benämnts Utility Settlement Coin, USC.

Representerar traditionella valutor

Målet tycks vara digitala ”coins” vars värde backas upp av traditionella valutor. Det innebär i praktiken att de ska kunna användas som de vanliga valutorna, bara snabbare och effektivare.

Enligt Reuter, vars källor till nyheten inte namnges, står en rad av världens största banker bakom initiativet. Nu uppges de hålla på att investera omkring 50 miljoner dollar – cirka en halv miljard kronor – i bolaget som ska driva lösningen.

ANNONS
ANNONS

Registrerar namnet

Det tänkta namnet på plattformen är Fnality, och blockkedjenyhetssajten Coindesk noterar att Clearmatics har ansökt om varumärkesskydd just för det ordet.

Reuters nämner inte vilka banker som nu investerar i verksamheten, men de som tidigare har nämnts i samband med USC-projektet inkluderar UBS, Banco Santander, BNY Mellon, State Street, Credit Suisse, Barclays, HSBC och Deutsche Bank.

ANNONS
I denna artikel

ANNONS

Diskutera artikeln

ANNONS